fbpx

Vielä joitain aikoja taaksepäin kehotettiin tuhka viemään kaatopaikalle, sillä se oli epätekninen aine ja jäte.

Kuitenkin jo A.I.Wirtanen tutkimuksissaan osoitti, että tuhka sisältää kaiken sen, mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen terveesti eli yli 90 alku- ja hivenainetta. Tiede oli eri mieltä ja sanoi että 16 alkuainetta riittää ja etenkin typpeä pitää olla paljon. Tieteen opein saa kyllä isot, vihreät kasvit, mutta mitä muuta tuo saakaan aikaan. Epäterveen kasvin.

Kun kasvilla on kaikki tarvitsemansa aineet saatavilla, puhutaan generatiivisesta kasvusta eli kasvi ottaa juuri sen minkä se tarvitsee. Väkilannoitetuissa ympäristöissä niihin pumpataan väkisin, ihmisen haluamissa suhteissa, aineita jolloin saadaan iso kasvu mutta kasvi ei ole luonnollisessa muodossaan. Kasvista puuttuu myös sille ominainen bioenergia-kenttä, elämänvoima. Kun ihminen sitten syö tuon kasvin, hän ei myöskään saa tuota elämänvoimaa, mitä ruuasta pitäisi saada.

Onneksi nykyään esimerkiksi metsänviljelyssä on ymmärretty, että metsiä on hyvä lannoittaa tuhkalla. Tuhka on hyvin emäksistä ja se tasapainottaa metsämaan happamoitumista.

Sama happamoituminen on myös ihmisten ongelma, kun moninaiset asiat saavat kehot siirtymään happaman puolelle joka on monien sairauksienkin juurisyy. Jos on käytössä puhdasta puuntuhkaa, niin on perusteltua silloin tällöin sekoittaa tuhkaa veteen vaikka veitsenkärjellinen vesilasiin. Näin saa kehon pH- tasapainon korjattua. Tietysti se pitää olla hyvin hienoa tai vaikka kahvinsuodattimen läpi valutettua.

Kun siis tyhjäät mökillä tai kotona takan ja saunan tuhkaluukkuja, niin muista käyttää tuo huippuarvokas luonnontuote itsesi ja kasvikunnan hyväksi. Ripottele tuhkaa marjapensaiden ja hedelmäpuiden juurelle sekä kasvimaalle. Näin kasvit saavat käyttöönsä kaikki siinä hetkessä tarvitsemansa alku- ja hivenaineet ja sinä saat nauttia sadosta jossa on runsaasti tuota arvokasta bioenergiaa.

Jiri

Suositut julkaisut