fbpx

Minulla oli viikonloppuna onni saada kuunneltavaksi Esko Jalkasen radiohaastattelu vuodelta 1988. Jalkanen oli metsänhoitaja, kauppapuutarhuri, luonnontutkija ja mystikko jota ohjasi koko hänen elämänsä ajan suuri rakkaus luontoa kohtaan.

Kun Jalkaselta kysyttiin mikä hänen mielestään tuolloin 1988 on aiheuttanut ravintomme sisältämän bioenergian vähenemisen, jäin mielenkiinnolla kuuntelemaan ovatko syyt samat kuin nyt vuonna 2021.

Suurimmat syyt tuolloin ruoan elämänvoiman vähenemiseen oli väkilannoituksen yleistyminen viljelyssä sekä ruoan lisääntynyt prosessointi. Tässä kohtaa jokainen voi tehdä oman johtopäätöksen mihin suuntaan tilanne on muuttunut tuon haastattelun jälkeen. Lisäksi arkikäyttöön ovat tulleet mikroaaltouuni ja induktioliesi, jotka vievät ruoasta kaiken bioenergian jos sitä siinä sattui olemaan ennen lämmittämisen tai kypsennyksen aloittamista.

Koska ihminen tarvitsee tätä bioenergiaa myös ravinnosta pysyäkseen elinvoimaisena, niin onko vielä hyviä kohteita mistä sitä saada?

Vastaus on onneksi Kyllä.

Esimerkiksi kotimaiset luomutuotteet ovat hyviä bioenergian lähteitä. Mikäli kotimaista luomuruokaa ei ole lähikaupassasi tarjolla, seuraavaksi paras vaihtoehto on lähiruoka. Ja metsäsienet ja –marjat vasta superfoodia ovatkin! Myös kotimaisissa hedelmissä on hyvin bioenergiaa tarjolla.

Esko Jalkanen Luonnonvoimat yhdistyksen kouluttajan, THM Tiina Lindholmin Uusi ajatus löytyy metsästä –kirjasta löytyy paljon ohjeita kuinka ruokaa laittaessaan voi yksinkertaisilla ohjeilla saada bioenergian säilymään ja oppia jopa lisäämään sitä. Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa kaikille, jotka haluavat oppia uusia keinoja pitää huolta omasta ja perheen hyvinvoinnista.

Suositut julkaisut