Ihasssama, ei kiinnosta, mee keskenäs, mitä välii, kuulostaako tutulta?
Murrosikä, tuo harmoninen aika lapsiperheessä. Niitä voi olla monta samaan aikaankin ja kaikilla on ah, niin mukavaa, mutta mistä ihmeessä siinä murrosiässä oikein on kysymys. Kurkkasin mitä Wikipedia kertoo aiheesta. Hormonaalisia muutoksia kehossa ja mielessä jne. Ihan varmasti näin. Olisiko taustalla vielä joku muukin syy kuin vain se, että lapsi aikuistuu ja tekee pesäeroa vanhempiinsa.
Näin yliaistilliselta kannalta meillä onkin aiheesta lisätietoa. Aiemmin lukuviisautena etenkin Esko Jalkasen ja Tiina Lindholmin tutkimuksista ja sittemmin omia kokemuksia uskallan sanoa, satoja.
Ennen murrosikää lapsi on viaton, jolla tässä tarkoitan sitä että menneiden elämien karmallisesti sovitettavat asiat eivät vielä ole aktivoituneet. Käytännössä sen huomaa tutkimuksissamme siitä, ettei lapsen vaikutuspiiristä löydy sen tyyppisiä näkymättömän puolen mömmiäisiä ollenkaan.
Kun sitten murrosikä alkaa, lapsesta tuleekin karmallisesti katsottuna aikuinen ja siis itsestään vastuullinen. Muutamat vanhat sanonnat alkaakin sopia tähän palapeliin, jos tältä kantilta asioita haluaa funtsia. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Sitä niität, mitä kylvät. Lapsella alkaakin löytyä tutkimuksissa erilaista rasitetta ja etenkin omien menneiden elämien tekosia. Tässä ollaan aika lailla elämän perusasioiden ja syyn ja seurauksen äärellä. Karmavelat on tasattava ja siitä se tasiminen alkaa tämän elämän kohdalla. Lapsi tuntee tunnekehossaan nuo ikävät menneet asiat ja siellä se on se juurisyy tuolle tikkuiselle käytökselle, joka saattaa vanhemmassa aiheuttaa hiukan….. tuota… hankaluuksia hallita omaa tunnekehoaan. Eikös ollu hienosti ilmaistu.
Muutamassa vuodessa nuo asiat on käyty loppuun ja pikkuhiljaa elämä alkaa tasaantua noiden asioiden suhteen. Teini alkaakin etäisesti muistuttaa ihan kelvollista ihmistä ja saatat saada yllättäen vastaukseksi jotain rakentavaakin. Se on hieno hetki 😊
Semmoista näkökulmaa teinin ymmärtämiseen.
Oma lempparini on ilman muuta: ”älä jaksa…”
Jiri
Näitä asioitan tutkin myös kuntoutuksessa.