fbpx

Keittiötä rempatessa tai uutta tehdessä on usein valintana nykyaikainen induktioliesi. Se on nopea ja energiatehokas, eikä jää käytön jälkeen kuumaksi eli se on siinä suhteessa myös turvallinen. Aika helppo ja looginen valinta.

Muiden hellojen toiminta perustuu kuuman keittolevyn lämmön johtumiseen levyltä kattilaan, mutta induktiolieden toiminta perustuu magneettikenttään.

Siinä magneettikentän luoma induktiovirta kuumentaa kattilan pohjan ja siitä ruoan.

Tuossa magneettikentässä piilee kuitenkin vaara ja mitä herkempi ihminen, sitä isompi vaara.

Induktiolieden luoma magneettikenttä ei kohdistu ja rajoitu pelästään kattilaan, vaan ulottuu hellan ympärille ja siten kohdistuu myös ruoanlaittajaan.

Induktiovirta kuluttaa ihmisen energiat hyvin nopeasti ja ei kauaakaan, kun kokkailu viekin tämän asiasta tietämättömän kokin energisesti katsottuna loppuun palaneen tilaan.

Luin aikoinaan Tampereen yliopiston tutkijan, tohtori Mika Ahosen kirjoitelman induktion vaikutuksesta ihmiseen ja se laittoi kyllä miettimään tätä asiaa tarkemmin ihmisen terveyden kannalta.

Ahosen mukaan sähkömagneettisessa induktiossa syntyy ns. likaista sähköä eli ihmiselle vaarallista, yli 50Hz taajuuden sähköä.

Jos joku siis ihmettelee vetämätöntä oloa ja yhtäkkiä ilmenneitä omituisia vaivoja, kuten vaikka unettomuutta, hermoston oireita, tai muistiongelmia niin tämäkin näkökulma kannattaa ottaa huomioon.

Eikä tässä vielä kaikki: Mikäli tykkäät käyttää puhdasta luomuruokaa, jotta saisit siitä hyviä aineita ja bioenergiaa (elämänvoimaa), niin ne kaikki häviävät sillä samalla sekunnilla kun laitat induktiolieden päälle. Siinä suhteessa se on siis kuin mikroaaltouuni.

Yli-aistillisesti tutkittuna parhaat hellavalinnat olisi seuraavat.

  1. Puuhella
  2. Kaasuhella
  3. Keraaminen/ valurautainen hella
  4. Ja vasta hyvin kaukana näiden perässä induktioliesi

Keraaminen/ valurautainen hella ovat ihan turvallisia käyttää ja siinä syntyy hyvää ruokaa. Vain induktio erottuu joukosta haitallisena. Puuhellan käyttö jopa lisää ruuan bioenergiaa ja myös ruuanlaittajan siinä samalla.

Oma valintani oli keittiöremontin yhteydessä uudenaikainen kaasuhella. Ei haittaa, vaikka tulisi sähkökatkokaan.

Kaikkea hyvää kaikille,

Jiri

Suositut julkaisut