fbpx

Tuntuu, että ihmisillä on koko ajan enemmän ja enemmän hankaluuksia nukkumisen kanssa.

Hyvät yöunet on kuitenkin tosi tärkeää ihan jo arjen sujumisen kannalta ja siksi halusin nostaa tämän aiheen taas esille.

Selvää on, että yöuniin vaikuttavat elämäntavat: liikunta, terveellinen ruokavalio jne. Näihin on helppo vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Sitten on ruuhkavuodet lapsien kanssa ja siinä sivussa oma työura stresseineen. Siinäkin voi tehdä valintoja, muttei ehkä ihan niin helposti kuin elämäntapojen kanssa muuten.

Lisäksi on myös tämä henkinen/ mentaalipuoli millä on oma vaikutuksensa.

Ensinnäkin jos on pitkään jatkunutta huonounisuutta, niin nukkumaan menoa voi jo alkaa suorastaan pelätä etukäteen. No, menenpä nyt sitten tuonne sänkyyn pyörimään, kun en kuitenkaan nukahda. Näinhän siinä sitten myös käy, kun asian on jo valmiiksi päättänyt.

Tunnetustihan ajatus on energiaa ja tuota kautta siitä tulee sitten eräänlainen pelkopohjainen musta ajatusklöntti yöunien ympärille joka saa lisää energiaa joka yö. Pitää löytää siis keino päästä tuosta toistuvasta ikävästä ajatuksesta eroon, ettei tuo möykky saa lisää voimaa. Kun energian lähde loppuu, niin tämä klöntti hiipuu vähitellen pois. Jonkinlainen mindfulness- harjoitus voisi olla avuksi.

Sitten on myös nykyteknologiaa joka voi vaikuttaa häiritsevästi etenkin herkän ihmisen yöuniin.

Tässä muutama vinkki parempiin yöuniin:

  • Wifi pois päältä yöksi kodista.
  • Kännykkä pois makkarista ja jos haluaa käyttää herättämiseen niin puhelin vähintään lentotilalle.
  • Hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa kännykkä pois käytöstä.
  • Ylipäätään kännykkä käyttämään 3g verkkoa jos se on vielä saatavilla ja jos ei niin sitten 4g. 5g on jo raju koettelemus, kun ihmistä tarkastellaan kokonaisuutena sekä fyysinen keho että ohuemmat olemuspuolet huomioiden. Mitä isompi g-arvo, sen haitallisempaa, etenkin herkille ihmisille.
  • Kofeiini/ teiini- pitoiset juomat vähemmälle. Kaikkien kehot eivät pysty noita pilkkomaan nopeasti ja se vaikuttaa rauhoittumiseen.
  • Mentaaliharjoitukset

On vielä muitakin näkymättömän puolen asioita, jotka voivat vaikuttaa yöuniin. Kirjoitan niistä lisää seuraavassa tekstissä. Siinä mennäänkin jo tarkemmin astraalitason olevaisuuteen ja siellä vaikuttamassa oleviin tekijöihin.

Kaikkea hyvää sinne,

Jiri

Suositut julkaisut